Förändringsarbete = Att förändra kulturen

Förändras kulturen förändras allt annat.

Fundamentet, grundstommen till allt är kulturen. Dit organisationen och människorna som arbetar där kommit idag är i balans med kulturen - där människorna och organisationen är i framtiden är i balans med kulturen. Kulturen är föränderlig men det krävs insikter för att förändra den.

Vad är det du känner när du kommer till en arbetsplats och skall börja jobba där? Vad är det som gör att du tycker det känns bra och lugnt i magen eller att det känns jobbigt? Det är kulturen, känslan som de som arbetar (och har arbetat) där tillsammans under tid har byggt upp. Det sitter i väggarna.

Vad är det du känner när du går in i en butik? Vad är det som gör att du trivs i butiken och känner för att handla, komma tillbaka för att handla mer och kanske till och med rekommendera just den där butiken till alla du träffar? Det är kulturen, det som sitter i väggarna.

Det är kulturen. Det är värdskapet. Det är något som inga maskiner i världen kan ersätta.

Det är något som inte går att mäta i pengar för det är oersättligt när kulturen är bra samtidigt som det är väldigt lätt för en kund eller en duktig anställd att vilja lämna en dålig kultur, aldrig vilja komma tillbaka igen och dessutom väldigt lätt att berätta för andra att de inte trivdes där.

Därför är en viktig insikt alla får med sig att de är betydelsefulla och att de är viktiga för alla medarbetare, oavsett om de arbetar 1 procent eller 100 procent, är kulturbärare. De är alla medskapare av arbetsmiljön och resultatet. Mycket mer om detta på föreläsningen.